Alegeri. Toata lumea face alegeri. Unii fac alegeri bune, altii alegeri proaste, altii sunt indecisi si lasa viata sa sa decida pentru ei. Bineinteles ca pentru subiectul in cauza important era sa faca alegerea buna. El avea argumente pro, argumente contra, sentimente pro, sentimente contra, deci lupta sa era dificila si chiar nu stia cum sa faca si pe ce drum sa o apuce astfel incat sa ia alegerea buna pentru el si pentru viitorul lui.
In jocul de sah exista doi jucatori, si doar doi. Spectatori pot fii cu miile, ei nu vor conta pentru deznodamantul final al partidei. Acesti doi jucatori vor face alegeri incepand cu prima mutare, iar aceste alegeri ii vor conduce si ii vor influenta pe tot parcursul partidei.
Orice partida de sah are doua posibile finalitati: mat sau pat, sau mai bine zis un jucator castiga sau meciul se termina la egalitate. Este un concept elegant, intr-o lume perfecta.
In viata de zi cu zi nu exista notiunea de pat, nu exista notiunea de egalitate, doua lucruri nu vor fi niciodata identice, se vor apropia foarte mult dar poate un singur atom va diferi si ele nu vor putea fi numite asemenea.
Sa presupunem ca subiectul a ramas in partida de sah numita viata lui cu o singura piesa, si anume regele. Viata l-a pus pe acest rege intr-o ipostaza foarte ciudata pentru el. Mai are doar doua mutari de facut.. o mutare ii va aduce victoria si deci el va fi iesit castigator din acest razboi surd pentru nimic, iar cealalta mutare va aduce remiza, patul. Dar noi stim deja ca notiunea de egalitate nu exista in viata reala, deci ar fi absurd pentru rege sa accepte aceasta varianta.
Si bineintelesc ca regele alege sa iasa invingator, alege varianta logica si normala, dar el nu se bucura din mai multe motive. Primul motiv este ca nu a fost meritul lui pentru aceasta victorie, ci viata l-a pus in aceasta bizara situatie. Si al doilea motiv este ca in viata nimeni nu este castigator, doar un prost se imbata cu apa rece si se crede mai mare peste viata, pana cand vine viata peste el si isi cere dreptul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu